Bloemkool Pizza
Foodie, Over Eten Enzo, Vegan

Bloemkool Pizza

Pizza van bloemkool met gegrilde courgette, rucola en tomaatjes.

Dit recept is voor 2 volwassenen

Boodschappenlijstje:

voor de pizza
450 gram bloemkool in roosjes
65 gram amandelmeel
3 eetlepels chia of lijnzaad
6 eetlepels water
1 teen knoflook
oregano
zout, peper

voor de tomatensaus
1 ui in kleine stukjes
1 grote wortel in kleine stukjes
2 stengels bleekselderij in kleine stukjes
3 tomaten
beetje zout/peper/oregano

voor de topping
½ courgette in dunne plakjes
handje rucola
handje kleine tomaatjes
10 zongedroogde tomaatjes

voor de vegen parmezaan
2 volkoren boterhammen zonder korstjes
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook in dunne schijfjes

koken met Puur van Inge vegan bloemkoolpizza

Voor de bodem;
Doe de bloemkool in een keukenmachine (eventueel in porties) en vermaal het tot heel kleine stukjes. Kook de bloemkool vervolgens in ongeveer 5 minuutjes gaar. Bekleed een zeef met een schone theedoek en laat de bloemkool daarin heel goed uitlekken. Probeer er zoveel mogelijk vocht uit te halen. Laat je bloemkool~papje daarna een beetje afkoelen en duw als het vocht er uit. Laat het vervolgens goed afkoelen.

Verwarm de oven op 180 graden.

Meng ondertussen de chia of lijnzaadjes met het water en laat het een paar minuten staan.

Meng de bloemkool, amandelmeel, kruiden en het chia/lijnzaadmengsel in een grote kom, tot een stevig beslag. Als je de vegan parmezaan maakt, zoals ik later ga uitleggen, gebruik dan de gefrituurde knoflook kleingesneden om je deeg extra lekker te maken.

Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid het deeg uit over de plaat. Bak de pizza ongeveer 30 minuten tot hij goudbruin is. Keer de pizza voorzichtig om met behulp van een ander stuk bakpapier en een groot bord of een plankje. Bak de andere kant van de pizza nog ongeveer 15 minuten.

koken met Puur van Inge vegan bloemkoolpizza

koken met Puur van Inge vegan bloemkoolpizza

koken met Puur van Inge vegan bloemkoolpizza

Voor de pangrattato/vegan parmezaan (in het schaaltje hierboven te zien);
In Zuid Italië is pangrattato een goedkoop alternatief voor dure parmezaan. En het is een heerlijke hartige crunch voor vegans: zalig over pasta, gegrilde groente of een pizza. En een ideale manier om restjes oud brood te gebruiken.

Ik gebruikte donker brood, in Italië gebruiken ze witbrood.

Neem ongeveer 50 gram oud brood zonder korst en maak er met je handen of in een keukenmachine fijne kruimels van. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hier 2 tenen knoflook zachtjes in. Haal de knoflook met een schuimspaan uit de olie. (En doe ze bijvoorbeeld door het deeg of strooi ze straks over de pizza). Rooster het broodkruim goudbruin in de olie. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Variatie~tip: voeg een verkruimeld gedroogd chili~pepertje toe, of wat fijngesneden peterselie of geraspte citroenschil.

Voor de tomatensaus;
Als de pizza in de oven staat, bak dan de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij zo’n 10 tot 15 minuten in olijfolie in een koekenpan op een laag vuurtje. Als de groenten zacht zijn, voeg dan de tomaten en kruiden toe en laat nog zo’n tien minuten bakken.

Doe de saus in een kom en pureer met je staafmixer tot een grove saus.

Voor de groenten:
Bak de dunne schijfjes courgette in een beetje olijfolie aan 2 kanten goudbruin. Bestrooi met peper.

koken met Puur van Inge vegan bloemkoolpizza

koken met Puur van Inge vegan bloemkoolpizza

koken met Puur van Inge vegan bloemkoolpizza

Stel de pizza samen;
Beleg de pizza met de tomatensaus, en leg er de schijfjes courgette boven op. Bak de pizza vervolgens nog 5 minuutjes in de oven. Beleg de pizza daarna verder met de rucola, tomaatjes, zongedroogde tomaatjes en strooi er wat vegan parmezaan overheen, of gewone parmezaan als je niet vegan bent!

puur van inge bloemkoolpizza vegan recept

puur van inge bloemkoolpizza vegan recept

puur van inge bloemkoolpizza vegan recept

Eet smakelijk!

2 thoughts on “Bloemkool Pizza

  1. mmmmmm this sounds complex yet yummy compared to my generic way of making it (onions, tomatoes, lentil, water, chicken broth cubes, bay leaves with cilantro and spinach added to it0&#823); i gotta try!!!

  2. Heel mooi recept. Prachtig!
    Wellicht een leuke aanvulling: ik heb de bloemkool in de sapcentrifuge gedaan.
    Hierdoor kreeg ik mooie fijne pulp én een goede basis voor een groentesap.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *